Wiki/Hjälp

Design Kit

A. Design

Din design skall vara anpassad för textiltryck.

 • Kontrollera först att din design innehåller rätt antal färger totalt. Varje nyans av en färg räknas - även svart och vit. Se därför till att alla partier av samma färg i din design är solida d v s att alla gula partier är av samma gul (PMS). Om möjligt gör din design i vektorbaserad grafik t ex i Adobe Illustrator® (.ai, .eps, .pdf).
 • Använder du rasterbaserad grafik i t ex Adobe Photoshop® (.eps, .tiff, .jpg) skall varje färg i trycket vara uppdelade i olika lager. Namnge varje lager efter färg (PMS), t ex lager 1 – röd, lager 2 – svart. Din design bör skickas i verklig storlek med en upplösning på minst 300dpi.
 • Observera att vissa effekter t ex gradienter, skuggor och transparens kan vara svåra att återge till 100% med screentryck.
 • Användandet av specialfärger (t ex discharge, vattenbaserade färger) eller speciella trycktekniker (t ex brodyr, transfer, flock) ingår vanligtvis inte i våra kampanjer.

Är du fortfarande osäker på om din design lever upp till de kriterier som krävs för att den skall kunna tryckas på en T-shirt? Kontakta oss i så fall innan du lägger din order. Vi kan hjälpa dig med detta till en mindre kostnad.

B. Förhandsvisningsbild (mockup)

Det skall finnas en förhandsvisningsbild med din design.

 • Detta för att vi skall kunna se vart du vill placera din design på tröjan. Skriv även med önskad storlek på trycket här. Maximal tryckyta är 38 cm på bredden x 48 cm på höjden. Ange även vilka färger du vill trycka – om möjligt med en PMS-kod (Pantone).
 • Förhandsvisningsbilden går bra att skicka som en vanlig bild (.jpg, .gif, .png).

Observera att det finns en del restriktioner hur trycket kan placeras. Kontakta oss innan du lägger din order om du har en idé utöver det vanliga.

Läs mer om: Design Kit

Original och tryckfiler

Original och tryckfiler

 • Vi föredrar vektorbaserad grafik t ex i Adobe Illustrator® (.ai, .eps, .pdf) eller rasterbaserad grafik i t ex Adobe Photoshop® (.eps, .tiff, .jpg).
 • Alla textlager skall konventeras till banor (i Adobe Illustrator > create outlines). Därmed minskar risken att det blir fel typsnitt.
 • Din design bör skickas i verklig storlek (skala 1:1) med en upplösning på minst 300dpi.
 • Vi vill att ni anger alla färger i PMS (Pantone) om möjligt. Vi blandar alla våra tryckfärger utifrån detta system.

Kontakta oss om ni är osäkra på om er design lever upp till de kriterier vilka krävs för att den skall kunna tryckas på en T-shirt.

Skicka tryckfiler

 • De flesta tryckfiler kan ni skicka till oss via e-post eller ladda upp direkt vid beställning av våra kampanjer.
 • Vid större tryckfiler över 20 MB rekommenderar vi att att ni använder Sprend eller Yousendit. Ni kan även länka till Ftp eller Dropbox.
 • Ett tips är att packa dina tryckfiler med t ex Stuffit eller Winzip så tar de mindre plats.

Kontakta oss om ni behöver hjälp med att skicka era filer.

Att hålla nere priset

Vill du hålla nere priset så finns det fyra enkla riktlinjer:

1. Priset per plagg minskar vid ett större antal

Det minsta antalet du kan beställa vid screentryck är 25 st. Vid större antal minskar tryckpriset stegvis (50, 100, 250, 500 osv.) samt att startkostnaderna slås på ett större antal.

2. Varje placering av ett tryck kräver en ny startkostnad

Att t ex bara ha ett brösttryck är billigare än både bröst och rygg. Plagget måste då tryckas i två omgångar.

3. Håll nere antalet färger i ditt tryck

Ett 1-färgstryck är billigast per tryck samt har den lägsta startkostnaden. Ett tryck som innehåller många färger har en högre startkostnad (i vissa fall krävs en separation) samt kostar mer per tryck.

4. Välj ett plagg som inte är så dyrt

All ära åt American Apparel och Continental Clothing men smakar det så kostar det. Gildan och Fruit of the Loom håller också en bra kvalité till ett riktigt bra pris.

Läs mer om: Billiga tryck

Miljö- och etisk märkning

Det finns en rad olika miljö- och etiska märkningar vilka försäkrar att textiler är bra för både naturen och oss människor.

Här följer en beskrivning av de vanligaste miljö- och etiska märkningarna som finns. Matrixen nedan visar inom vilka områden de olika märkningarna täcker.

Öko-Tex Standard 100 - produkter utan miljögifter

Nästan alla klädesplagg och textilier vi jobbar med Öko-Tex Standard 100 -godkända. Detta säkerställer att kläderna inte innehåller några farliga ämnen för varken människor eller naturen. Slutprodukten är helt fri från miljögifter. Öko-Tex Standard 100 är ett internationellt erkänt test- och certifikationssytem för textilier. Testkriterierna är standardiserade världen över och inkluderar tester av ph-värde, formaldehyd, bekämpningsmedel, tungmetaller och allergiframkallande färgämnen. Endast när det är bevisat att ett klädesplagg inte innehåller något av dessa ämnen beviljas Öko-Tex - godkännande.

Mer frågor och svar om Öko-Tex hittar du här (PDF) eller på deras hemsida.

EU Ecolabel - mimimal milöpåverkan i alla led

EU Ecolabel är det gemensamma europeiska miljömärket. Det fungerar på samma sätt som Svanenmärket. Tillverkarna måste visa att produkterna klarar de krav på miljö, hälsa och funktion som ställs genom olika typer av tester och dokumentation. Kraven för märkningen med EU Ecolabel tas fram av ansvariga organ i EU:s medlemsländer. Arbetet sker på uppdrag av EU-Kommissionen. I Sverige har Miljömärkning Sverige AB hand om EU Ecolabel, på uppdrag av regering och riksdag.

Mer information hittar du på EU-kommissionens webbplats om The European Union Ecolabel.

BSCI - Mänskliga rättigheter

BSCI:s (Business Social Compliance Initiative) uppförandekod bygger på en internationellt erkänd arbetsstandard vilka skyddar arbetarnas rättigheter via ILO Core Labour konventioner, OECD:s riktlinjer samt UN:s konventioner vilka förbjuder barnarbete, tvångsarbete, diskriminering samt förespråkar friheten att organisera sig samt att kräva kollektivavtal.

Läs mer på deras hemsida.

Vill du veta mer?

Vill du förkovra dig ytterligare om miljögifter läs Naturskyddsföreningens rapporter T-tröjor med ett smutsigt förflutet samt Mjuka tryck med hårda konsekvenser (PDF). De har även en rad intressanta artiklar om Textilindustrin på sin hemsida.

Några vanliga frågor

Vad är screentryck?

Screentryck eller Silkscreen (serigrafi i konstgrafiska sammanhang) är en tryckteknik där man trycker färg genom en schablon bestående av en tunn duk av polysterväv på textilier eller papper. Läs mer om screentryck på Wikipedia.

Screentryck har lång livslängd och håller hög kvalité (eftersom trycket 'går in' i plagget) - till skillnad från t ex transfertryck (där man 'klistrar fast' ett tryck på plagget).

Här kan ni snart se en film om hur screentryck går till i praktiken.

Vad kostar det?

En klassiker. Priset beror på vilken produkt ni är ute efter samt vilken kvalité. Det som avgör priset på själva trycket är antal produkter som skall tryckas samt antal färger i motivet. Läs mer tips om hur ni kan hålla nere priset.

Vad skall jag ha för storlek på trycket?

Det är en smakfråga. Maximal tryckyta är 38 cm på bredden x 48 cm på höjden (vi kan trycka större men det är lite special). Tänk på att tryckets storlek är det samma och skall se bra ut på både en small som en x-large t-shirt. Det gäller alltså att hitta ett mellanting.

Hur lite tröjor kan jag beställa? Har ni något minimum?

Vi brukar rekommendera ett minimum på 25 ex per design vid lite enklare grafik som 1- till 2-färgstryck. Vi kan självklart göra mer avancerade tryck i mindre upplaga. Hör av er för priser på enstaka produkter och provkollektioner.

Läs mer om: Vanliga frågor